Přeskoč navigaci

Zde hledá Jyxo.

Jyxo

Smajlíky pro nevidomé

7. 01. 2004

Přístupnost smajlíků pro nevidomé závisí na tom, jaké znaky obsahují, jak jsou vyznačeny v HTML a jak je nastaven hlasový výstup.

V souvislosti se zavedením komentářů mne zajímal problém přístupnosti smajlíků pro nevidomé, a tak jsem se zeptal odborníka nad jiné povolaného. Na můj dotaz odpovídá Radek Pavlíček ze Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých (SONS) a správce projektu Blind Friendly Web:

Pokud má nevidomý uživatel braillský řádek a za předpokladu, že je s problematikou smajlíků obeznámen, si je na řádku bez problémů přečte a pochopí jejich smysl stejně jako vy nebo já.

U nevidomých, kteří používají pouze hlasový výstup, je to složitější. Při standardním nastavení screen-readeru a nejběžnějším způsobu čtení textu je smajlík čten nesrozumitelně. Interpunkční znaménka jsou totiž při tomto způsobu čtení z praktických důvodů ignorována - pokud byste poslouchal delší text a místo každého interpunkčního znaménka slyšel jeho slovní interpretaci, tak byste text čtený takovým způsobem asi dlouho poslouchat nevydržel - ukázka 1 (mp3, 29 kB).

Pokud si nevidomý uživatel bude text procházet po jednotlivých znacích, což je velmi zdlouhavý způsob, používaný hlavně při editaci textu, tak už jsou mu čteny všechny znaky, ze kterých je smajlík tvořen - slyší např. „středník mínus závorka zavřít“. Prakticky to znamená, že nevidomý musí z kontextu pochopit, že se jedná o smajlík a musí si umět to, co slyší, přeložit.

Naštěstí existuje jedno poměrně jednoduché řešení, jak čtení smajlíků vyřešit. Toto řešení spočívá v úpravě slovníku použitého hlasového syntezátoru. Prakticky to vypadá tak, že se ve slovníku syntezátoru nastaví, aby v případě výskytu řetězce

Poslechněte si ukázku 2 (mp3, 29 kB)

Výše uvedené případy se týkají použití smajlíků všeobecně (e-mail, běžný text, atd.). Pokud bychom se zaměřili pouze na použití na webových stránkách, tak řešením může být

<acronym title="smajlík">:-)</acronym>.

Např. JAWS totiž umí se značkou <acronym> pracovat a je schopen obsah atributu title přečíst.

Marek Prokop, 7. 01. 2004 21:23, Pošli komentář

Komentáře k tomu článku jsou uzavřeny.

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro vás.