Přeskoč navigaci

Zde hledá Jyxo.

Jyxo

Kontextová navigace

Marek Prokop, vydáno/aktualizováno: 1.8.2001/02.03.2002

O navigaci jsem v Sově už jednou psal (v článku Základy správné navigace) a pravděpodobně ještě mnohokrát psát budu, protože to je jedna z nejdůležitějších součástích webových stránek. Dnes se podíváme na jednu velmi praktickou navigační techniku.

Stává se pomalu nepsaným standardem, že se veškerá navigace určitého webu soustřeďuje do menu na levém či horním okraji každé stránky. V podstatě je to velmi praktické -- uživatelé jsou na to už zvyklí a snadno se pak na stránkách zorientují. Ne vždy je však tento způsob postačující.

Jsou komplexní weby, u kterých by jednotné menu, stejné na všech stránkách muselo být příliš rozsáhlé a bohatě větvené. Pak se uplatní kontextová navigace. Příkladem, který mne inspiroval k tomuto článku je web americké zasilatelské společnosti UPS.

Mým úkolem, bylo navrhnout rozhranní mezi naším e-commerce systémem a zasilatelskými službami UPS. Jediné, co jsem před vstupem na www.ups.com věděl, bylo, že UPS jakési online nástroje nabízí. Po vstupu na stránky ups.com už jsem nestačil vyjít z údivu. To, co jsem hledal, jsem totiž našel neuvěřitelně rychle a snad ani jednou jsem se nemusel vracet z nějaké slepé uličky.

Jak se to UPS povedlo? Podívejte se sami, vydá to za mnoho slov. Podstata je nicméně velmi jednoduchá.

Hned na vstupní stránce na vás čeká veliké množství odkazů. Je jich opravdu hodně, takže zde se chvíli zdržíte. To je ale naposled. Jakmile si vyberete, každá další stránka už obsahuje jen krátký, jasný a velmi srozumitelný text a dole pod textem zcela jednoznačné 2 až 4 volby:

  • Chcete pokračovat na A?
  • Hledáte B?
  • Pokud jste to a to, zvolte C.

Asi dvakrát, když se autorům volby pod stránkou z objektivních důvodů nepodařilo zformulovat dostatečně jednoznačně, přibyla ještě další možnost:

  • Nejste si jisti, zda chcete A, nebo B?

A kliknutím na tento odkazem se otevřelo nové okénko s jasným vysvětlením, čím se vlastně A a B liší.

Paralelně s tímto systémem, je na stránkách UPS i klasické menu v levém pruhu, ale to jsem využil až při asi třetí návštěvě, kdy už jsem se na stránkách dobře orientoval. Do té doby mi kontextová navigace pod každým textem poskytla neocenitelné služby.

A co vy? Máte také složitěji strukturovaný web? Nechcete se nechat inspirovat? Vybrat pár opravdu relevantních odkazů ke každé stránce může být trochu pracné a žádné SSI, ASP ani PHP vám v tom nepomohou, ale věřte, že návštěvník to velmi ocení.

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro vás.