Přeskoč navigaci

Zde hledá Jyxo.

Jyxo

Nalézání nalezeného

23. 03. 2004

Keeping Found Things Found se jmenuje zajímavý projekt Informační školy při Washingtonské universitě, který každý měsíc pořádá průzkum, jak lidé spravují své osobní informace. Tento měsíc se pod mikroskop dostaly metody, kterými si uživatelé uchovávají informace nalezené na Webu, aby je později mohli znovu dohledat.

Výsledky ukázaly, že si lidé uchovávají informace z Webu více různými způsoby. Průměrný účastník průzkumu alespoň někdy použil 7 metod ze 13 možných a 5 metod používá každý týden. Následující tabulka ukazuje, kolik účastníků použilo danou metodu alespoň jednou za týden:

Metoda Podíl [%]
Vytvoří si záložku (oblíbenou položku) 79,91
Stránku si nijak neuloží a příště ji znovu hledá 54,20
Stránku si nijak neuloží a příště zadá URL přímo 50,94
Pošle email někomu jinému 43,45
Stránku si nijak neuloží a příště přijde přes jiný web 40,18
Stránku si vytiskne 39,71
Pošle email sobě 35,51
Zkopíruje URL do nějakého dokumentu 34,58
Uloží stránku jako soubor 26,17
Napíše si URL na papír 25,70
Použije osobní toolbar či odkazy 23,84
Přidá odkaz na osobní stránku 17,29
Použije nějaký software pro správu osobních informací 15,90

Ačkoli mi některé metody nejsou zcela jasné, přesto jsou výsledky velmi zajímavé. Např. informace o více než polovičním podílu znovunalézání již jednou nalezených stránek (dělám to také) má značnou cenu pro marketing založený na vyhledavačích (SEM). I další často zastoupené metody (přímé zadávání URL, posílání emailů, tisk stránek) pozorným autorům a propagátorům stránek hodně napovědí.

Marek Prokop, 23. 03. 2004 22:49, Pošli komentář

Souvislosti jinde

Komentáře

1. Martin Kopta:

4. 20. 2004 03:24

Od chvíle, kdy jsem začal používat čtečku Bloglines.com, ukládám si webové stránky tak, že si je pošlu na adresu kopta.XYZABC@bloglines.com, zařadí se mi tak do mě čtečky a já si ji mohu uložit do nějakých složek.

Dřív jsem si ukládal URL do historie ICQ, ale už tolikrát jsem o historii přišel, že teď zkouším tohle. Teď se chystám pořídit si blog a rád bych do něj přebíral uložené odkazy z Bloglines (automaticky je nasosám z RSS :-)).

Když něco hledám, obvykle si pamatuju alespoň něco (třeba že to bylo v březnu, že to bylo z NYTimes, že bylo nějaké slovo v titulku apod.) a dám prostě prohledat uložené odkazy v Bloglines. Zatím mi to tak vyhovuje. Denně si uložím třeba deset odkazu.

Komentáře k tomu článku jsou uzavřeny.

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro vás.